Péče o životní prostředí v církvích

Praktická příručka

 

V posledních dvou desetiletích výrazně vzrostlo mezi křesťany vědomí environmentální odpovědnosti. Že péče o životní prostředí patří k životu křesťanů jako jednotlivců, církví i různých křesťanských sdružení, se už běžně považuje za samozřejmé. Co to však znamená? S hledáním odpovědi na tuto otázku asi nikdy nebudeme u konce. Velkou pomocí při tom může být příručka "Péče o životní prostředí v církvích", vydaná v loňském roce Českou křesťanskou environmentální sítí. Její vydání kromě vydavatele inicioval Poradní odbor pro otázky životního prostředí při Synodní radě Českobratrské církve evangelické, který navázal na nerealizovanou ideu Ekologické sekce České křesťanské akademie. Příručka je volným, výrazně přepracovaným a pro české poměry upraveným překladem švýcarského originálu "Umwelthandbuch für Kirchgemeinden". Po úvodních kapitolách věnovaných stručně teologickému odůvodnění péče o životní prostředí se věnuje klasickým environmentálním tématům: hospodaření energií a vodou, technologii úklidu a odpadovému hospodářství, pak přechází k otázkám spojeným se spotřebou; kromě jídla a pití se věnuje osvětlení svíčkami, jež je v liturgické praxi některých církví důležité. Přes květinovou výzdobu a zelené plochy (nejen u církevních staveb, nýbrž i na nich) se dostává k stavbám samým a stavebním úpravám, přičemž se nezapomíná ani na příležitost poskytnout azyl volně žijícím živočichům (ptákům, netopýrům). Příručka se věnuje i dopravě do kostela a technice administrativy v církevní praxi.

Z psychologie je známo, že usilování o určitou změnu, jíž zde je zlepšení chování vůči prostředí, pomůže, je-li stanoven určitý cíl. Jím může být získat certifikát ČKES "Farnost/sbor šetrná/ý k životnímu prostředí". I této certifikaci je v příručce věnována pozornost.

Příručka respektuje rozdíly v liturgické praxi jednotlivých církví. Společný zájem o zachování a obnovu stvoření je výraznější než rozdíly v bohoslužebné praxi. A tak příručka přispívá k vědomí jednoty a vzájemnosti jednotlivých křesťanských církví při respektování existujících rozdílů v bohoslužebných formách.

Příručku lze objednat e-mailem na adrese certifikace@ckes.cz. V elektronické verzi ve formátu pdf je volně dostupná na adrese http://ckes.cz/certifikace, na níž lze nalézt i veškeré údaje o certifikaci.

Jiří Nečas

 

Praha 7.1.2013 (psáno pro Universum)