Ježíš a meteorologové

 

Meditace nad textem Lk.12.54-56

 

Lucas Vischer

 

 

  Také (Ježíš) řekl zástupům: "Když pozorujete, že na západě vystupuje mrak, hned říkáte: 'Přijde déšť' – a bývá tak; a vane-li jižní vítr, říkáte: 'Bude vedro' – a bývá. Pokrytci, umíte-li posoudit to, co vidíte na zemi i na obloze, jak to, že nedovedete rozpoznat tento čas? (Lk.12:54-56)

 

 

     V minulosti nebyla data z meteorologických měření, nebyly ani satelitní záběry. Přesto již v Ježíšových dobách si lidé vypěstovali schopnost předvídat počasí na příští den. Kdo uměl příslušná znamení číst, byl s to říci, jaké počasí bude druhý den.

 

     Ježíš znal tuto schopnost. Připomínala Mu však něco podstatně důležitějšího - číst znamení doby. Co je platno člověku, umí-li předvídat zítřejší počasí, když není s to rozumět, co říká přítomnost o naší lidské budoucnosti?

 

     Znamení hrají v lidském životě rozhodující roli. Znovu a znovu stojíme před otázkou, jak máme znamením, tedy událostem, jimiž v životě procházíme, rozumět. Může jít o nemoci, vítězství, porážky, zklamání atd. V podstatě ve všem, s čím se potkáváme, může být skryto určité Boží poselství. Jako v zrcadle poznáváme, kdo jsme a kde se nalézáme. Skrytý hlas nám naznačuje, jakou cestu máme zvolit. Znamení nás vedou. Nebudeme-li je vnímat, ztratíme příležitost, kterou vytvářejí.

 

     Co platí pro jednotlivce, platí zde i pro lidstvo jako celek. Bůh k němu hovoří prostřednictvím znamení.

 

     Již řadu let jsme varováni, že klimatický systém bude vychýlen ze současného rovnovážného stavu, neomezíme-li drasticky emise skleníkových plynů. Stále se stává zřejmějším, že jsme nastoupili sebevražedný kurs. Avšak pokračujeme v ignorování znamení. Jako v Ježíšových dobách se spokojujeme s předpověďmi zítřejšího počasí, avšak zavíráme oči před dlouhodobým nebezpečím. 'Vy pokrytci!'

 

     Proč je tak obtížné číst znamení, která jsou sama o sobě tak zřejmá? Rozpoznat, co opravdu znamenají? Odpověď zní: Protože Boží hlas se obrací proti dynamice naší životní praxe. Bůh nás zve k životu v lásce, skromnosti a solidaritě. To ovšem znamená konversi, obrácení. Není normální první reakcí zavřít oči? Potíž je, že je zavíráme před Božím darem života. Prostřednictvím podobenství nás Ježíš vyzývá, abychom onu první reakci překonali, otevřeli se pro Boží znamení a naslouchali skrytému hlasu Boží lásky.

 

Z něm. a angl. verse přeložil Jiří Nečas