Matúš Kocian:

Etika životního prostředí.

Praha, ČZU 2015. 124 s.

 

Chování jednotlivců vůči životnímu prostředí se u nás po pádu komunismu beze sporu v mnoha ukazatelích zlepšilo (třídění odpadu, šetření vodou i elektrickou energií), v jiných ovšem zas zhoršilo (rozmach automobilismu). Nemusí jít o zásluhu či vinu jednotlivých lidí; cena vody se výrazně zvýšila, hromadná doprava v méně exponovaných oblastech do určité míry přestala fungovat, řada obcí je v sobotu a v neděli bez dopravní obsluhy. A podobně některé nově vytvářené zákony jsou životnímu prostředí příznivé, jiné jsou orientovány proti němu. Náš vztah k životnímu prostředí však nemůže být určován ekonomickými či právními nástroji, byť aspoň do určité míry se tyto normy do našeho jednání promítnou.

Vnímání životního prostředí, naše postoje a chování vůči němu vychází z hloubky osobnosti. Je ovlivněno jak praxí okolí, tak i osobními vědomostmi, především v oblasti přírodních věd. Pro křesťana je důležité, aby bylo v souladu s biblickým poselstvím, aby stvořený svět přijímal jako dobré Stvořitelovo dílo, aby do svých vztahů promítnul Ježíšovu etiku. A můžeme říci obecně, i když překročíme hranice křesťanství, že vztah člověka k životnímu prostředí je záležitostí etiky. V publikaci Etika životního prostředí se autor RNDr. Matúš Kocian, Ph.D., přírodovědec (jeho specializací je entomologie) a římskokatolický kněz, spolupracovník Ekologické sekce České křesťanské akademie, nepředpokládá u čtenářů křesťanskou orientaci. Obrací se především k "typickému" posluchači České zemědělské university. Seznamuje ho se základy etiky a přehledně probírá vývoj vztahu člověka k životnímu prostředí. Věnuje se v rámci rozsahu publikace podrobně různým ekoetickým koncepcím. Výklad doplňuje několika důležitými "klasickými" ekoetickými texty, mezi nimiž na prvním místě je Desatero Božích přikázání.

Kocianova kniha je beze sporu obohacením českého knižního trhu. Je psána přehledně, srozumitelně, systematicky a velmi čtivě, a tak ji skutečně lze potenciálním čtenářům doporučit.

Jiří Nečas

Praha, červenec 2015

Psáno pro Universum