Den Země

Planeta Země, náš časný domov, je lidskou činností neustále ohrožována a poškozována. Tato skutečnost sice bývá různými způsoby připomínána, avšak do svých postojů, myšlení a jednání ji téměř nepromítáme. My lidé, my Evropané, ale také my křesťané. Jako by zde nešlo o ničení Božího stvořitelského díla, o znevažování Božích darů.

Tyto skutečnosti si už na přelomu třicátých a čtyřicátých let minulého století uvědomoval americký technik a myslitel John McConnell (nar. 22.3.1915). Vycházeje z hluboké křesťanské víry hledal cestu, jak zřetelně lidi oslovit. Tak přišel i k myšlence slavit Den Země a tím vyjádřit vděčnost za naši domovskou planetu a připomenout závislost na ní a nutnost se k ní dobře a citlivě chovat. Myšlenka vznikla na severní polokouli s cílem oslovit především její obyvatele, a tak byl pro Den Země vybrán den uvnitř probouzejícího se jara, kdy se rychle prodlužují dny a krásu a bohatost forem života vnímáme nejvýrazněji. Při výběru data 22.4. pravděpodobně sehrála roli i snaha přeznačit a překrýt některými levicovými aktivisty připomínané výročí narození V. I. Lenina. R. 1969 se slavil Den Země v San Francisku, o rok později již byl záležitostí celých Spojených států amerických.

Environmentální křesťanské organizace (a spolu s nimi i Poradní odbor pro otázky životního prostředí při SR ČCE) podporují, aby se Den Země připomínal v církvích. Je příležitostí v pokoře a údivu se zastavit před úžasnou funkčností Božího stvořitelského díla, zamyslet se nad naším příspěvkem k jeho fungování (tvoříme či ničíme?), uvědomit si, že všechny hmotné potřeby dostáváme prostřednictvím Země, děkovat za život v jeho bohatství a prosit ...  Prosit za náš pozemský domov a náš vztah k němu, prosit za celé stvoření. A při tom i vděčně vzpomenout na muže, který myšlenku připomínat si Den Země prosadil, na Johna McConnella, pro něhož nejmocnějšími prostředky, jak působit na svět, jsou láska a modlitba.

Jiří Nečas

(PO ŽP)

 

Doplněno 2.4.2014:

John McConnell zemřel 20.10.2012