Strakonická inspirace pro postní dobu

Hromadnými sdělovacími prostředky proběhla zpráva, že - byť zatím na zkušební dobu - Strakonice zavádějí bezplatnou přepravu autobusy MHD, aby omezily individuální automobilovou dopravu. Město tak vynaloží nemalé náklady, aby zlepšilo životní prostředí ve městě. V dimenzích města jde především o zklidnění ulic a omezení tlaku na parkovací místa. Je to sice svým způsobem o experiment - chování majitelů aut lze těžko předvídat, ale každopádně toto rozhodnutí má být výhodné. Předpokládá se, že přínos z omezení počtu aut, jedoucích i stojících na veřejných místech, bude větší než výrazně zvýšené náklady na provoz MHD. Znamená to, že dnešní společenské náklady na nadměrný automobilizmus ve městě přesahují to, co město dá do veřejné dopravy. Dá to z daní, které zatěžují stejně motorizované i nemotorizované. Udělá to v naději, že si automobilisté budou z toho, co patří všem, ze životního prostředí, budou brát menší část. Tím, že platí benzin, pojistné, údržbu auta atd., nepokrývají společenské náklady spojené s provozem auta. A to zatím uvažujeme jen o těch nákladech, které souvisejí s provozem aut uvnitř měst. Vliv provozu aut na stav ovzduší svědčí o tom, že tu jsou ještě jiné nežádoucí dopady.

Stojíme na prahu postního období. Smyslem půstu není nějaké sebemrskačství. Jde o to uvědomit si, že můžeme spotřebovávat méně, abychom se mohli sdílet s druhými lidmi. V minulosti se při tom myslelo především na potravu. Dnes je prostor sdílení daleko širší.  Připomněli jsme si, že nadměrným užíváním aut si ze společného bohatství bereme více, než kolik nám náleží, a to na úkor jak našich současníků, tak i těch, kteří - bude-li to Boží vůle - budou na Zemi žít po nás. Omezení automobilismu tak je úžasným postním tématem. Poradní odbor pro otázky životního prostředí při SR ČCE spolu s Českou křesťanskou environmentální sítí letos opět vyzývá k autopůstu, který znamená v postním období se vzdát používání auta, případně je aspoň co nejvíce omezit. Auto lze nahradit hromadnou dopravou, jízdním kolem či pěší chůzí.  A při tom se lze zamýšlet nad tím, jaký dopad má naše jednání na druhé lidi i na přírodu. Děkovat za zázrak života a uvažovat, jaký dopad na něj má naše jednání. A snad tyto úvahy povedou k tomu, že něco z postních omezení se stane trvalou složkou způsobu života.

Připojením k autopůstu přitakáme snaze radních ze Strakonic i z mnoha dalších měst, kteří se snaží i za cenu nezanedbatelných finančních nákladů zlepšit životní prostředí ve městech, a tak přispět ke klidnějšímu a důstojnějšímu životu občanů.

Jiří Nečas

Praha, 05-08/01/2018