Bůh miluje celý svět

 

Neboť Bůh tak miloval svět, že dal svého jednorozeného Syna, aby kdo v Něho věří, nezahynul, ale měl věčný život. Bůh neposlal svého Syna na svět, aby svět odsoudil, ale aby svět byl skrze Něho spasen. J.3.16,17

 

Bůh miluje svět. Toto úžasné poselství nám přináší evangelista Jan. Čtenář často unesen skutečností, že on sám je předmětem Boží lásky, si neuvědomí, že zde nejde jen o něho, nejde jen o druhé lidi, nýbrž o celý svět, o zvířata, o rostliny, o nerosty a horniny, o vodstvo, atmosféru a další složky přírody, a nejen o tyto objekty, nýbrž i o všechny vazby a závislosti, které ve světě jsou. Ze svědectví první biblické knihy o stvoření plyne, že svět je jeden celek, z nějž se Bůh sedmý den radoval. Pak však do krásného, harmonického, Bohem stvořeného světa vnesl lidský hřích porušení a zkázu. Bůh však je stále při díle. Poslal na svět Spasitele Ježíše Krista, který vzal tíhu lidského hříchu na sebe. Díky Kristově oběti nemá hřích poslední slovo. Jeho osvobodivé "Jdi a už nehřeš", které zaznělo v závěru Jeho setkání s ženou přistiženou při cizoložství (J.8.1-11), směřuje ke každému z nás.

Během svého života ve svém učení Ježíš ukazuje, v čem spočívá plný, skutečně lidský život.  To nejdůležitější je milovat (Mk.12.28-34). Milovat Boha celým srdcem, celou duší, celou myslí i celou silou. Milovat Stvořitele znamená vážit si celého Jeho stvořitelského díla, dobře s ním nakládat, pečovat o ně a vděčně se z něho radovat. A do lásky k Němu aktivně zapojit i mysl (rozum), i sílu (jednání, činy). Péče o stvoření, o životní prostředí, tak patří k životu víry. Milovat bližního pak znamená přijímat ho jako dar a plně se s ním sdílet, tedy dělit se o Boží dary, o bohatství planety Země, a dobře s nimi nakládat. Lásku charakterizuje apoštol Pavel: Láska je trpělivá, je laskavá, láska nezávidí, láska se nevychloubá ani nepovyšuje; není hrubá, nehledá svůj prospěch, není vznětlivá, nepočítá křivdy, není škodolibá, ale raduje se z pravdy; všechno snáší, všemu věří, vždycky doufá, všechno vydrží (1.Kor.13.4-7). I zápas se současnou pandemií by probíhal mnohem příznivěji, kdyby mezi lidmi bylo více aktivní lásky, využívající poznání a schopnosti, a méně zcela iracionálního sobectví.

Stav a vývoj životního prostředí je vážným celosvětovým problémem. Existuje vůbec cesta k Jeho řešení? Existuje. Ježíš sám je cestou (i pravdou, i životem; J. 14.6). A tak do dnešního světa s ohroženou přírodou v širokém smyslu slova obzvláště důrazně zaznívají Ježíšova slova  "Je mi dána veškerá moc na nebi i na zemi. Proto jděte a získávejte učedníky ze všech národů, křtěte je ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého a učte je zachovávat všechno, co jsem vám přikázal. A hle, já jsem s vámi po všechny dny až do skonání světa." (Mt.28.18-20).

 

Psáno pro Pražské arcibiskupství do informačního letáku k noci kostelů 2021.