Advent

(Pro Zpravodaj STUŽ)

Advent je obdobím přípravy na Vánoce. Všude slýcháme o nakupování dárků, o tom, kolik za dárky utratíme, jak se zadlužíme - zkrátka řeči, které s vlastním smyslem Vánoc nejen nemají nic společného, nýbrž dokonce jsou s ním v rozporu.

Křesťané si o Vánocích připomínají narození Ježíše Krista, o němž vyznávají, že v něm sestoupil Bůh na Zem. Stalo se tak před už více než dvěma tisíci lety v Betlémě. A už kolorit betlémské události - kombinace nevýslovné radosti s nesmírnou chudobou - ukazuje, že zběsilé shánění dárků spojené s nadměrnými peněžními toky je úplnou negací smyslu Vánoc. Vánoční poselství nevyzývá přímo k chudobě, nicméně připomíná, že skutečná radost nespočívá ve světských statcích, v materiálním bohatství. Ani skutečná hodnota vánočních dárku nezáleží v jejich ceně či nákladnosti. Tehdy u betlémského chléva se sešli lidé z různých míst a společně se radovali. K slavení vánoc patří sdílení, prožívání mezilidské vzájemnosti.

K tomu, co si připomínáme o vánocích, se vztahují i slova evangelisty Jana, když píše "Tak Bůh miloval svět, že svého jednorozeného Syna dal ...". Svět je předmětem Boží lásky. Je tedy smysluplné a nutné se o něj starat, snažit se o dobro pro něj, a tedy především tento náš pozemský domov zbytečně nezatěžovat a nepoškozovat. Vánoční radost patří "všemu lidu". Blížící se svátky nám tak připomínají hodnotu mezilidského sdílení. Jeho předmětem je i příroda v celé její kráse a mnohosti. Podle toho je třeba ji vnímat a k ní přistupovat.

Svět, předmět Boží lásky, je složitý systém, jehož součástí jsme i my lidé, i příroda, i to, co nazýváme životním prostředím. Ublížíme-li celku, ublížíme tím tak i sobě samým. Lidské sobectví, problematické obohacování se na úkor druhých, představuje tak na tomto systému cosi jako zhoubný nádor.

O vánocích si připomínáme narození Ježíše Krista, který byl nazýván Mistrem, Učitelem, a starozákonní proroci ho označili mj. jako Rádce. Jeho učením se vine hodnotový systém, vzdálený sobeckému systému hodnot v současném takzvaně ekonomickém viděni světa a velice blízký alternativnímu systému, který představil nezapomenutelný Josef Vavroušek. Kéž bychom se nechali tímto hodnotovým systémem provázet nejen v adventu a o Vánocích, ale stále. Není sice v souladu s neoliberální ekonomikou, ale na rozdíl od ní odpovídá skutečným potřebám člověka a celého světa.

Přeji Vám všem čtenářům Zpravodaje STUŽ krásné Vánoce, osvobozené od starostí o shánění jídla či nákladných dárků, často nahrazujících opravdový vztah k druhému, naplněné pravou radostí a bohaté na příjemná setkání s milými lidmi.

Jiří Nečas

30.11.2011