Ach to sucho

 

Letos nás provázejí horka a sucho. Chybí voda. To je skutečnost, která se dotýká nás všech. Usychá tráva i listí na stromech. Uvědomujeme si více než kdy jindy svou závislost - na Božích darech. A myslím při tom na Ježíšova slova: "Věříte-li, dostanete všecko, oč budete v modlitbě prosit" (Mt 21,22). Jistě, nejde o to, že by Ježíšovi učedníci mohli být jakýmisi všemocnými kouzelníky. Apoštol Jakub ve svém listě píše  "Mnoho zajisté může modlitba spravedlivého opravdová" (Jk 5.16b). Novější české překlady přívlastek "opravdová" nahrazují přídavným jménem "vroucí", které budí představu jen určitého žádoucího vnitřního stavu. Opravdová modlitba vyžaduje soulad všech složek osobnosti, nepřipouští rozpor mezi předmětem modlitby a jednáním. Sice víme, že vývoj počasí a podnebí nemáme ve svých rukou, je prakticky jisté, že svým jednáním jsme k současnému vedru a suchu přispěli, a tedy že naše počínání vyžaduje změnu.

Je škoda, že jsme se (my křesťané v Evropě) nesjednotili, abychom se modlili za tolik potřebnou vláhu, za životodárnou vodu nejen pro rostliny, pro zvířata a pro nás lidi, ale i pro skály, jeskyně, říční koryta atd. Pánu Bohu na celém Jeho díle záleží a nás vyzývá k modlitbě. Při "opravdové modlitbě" bychom si museli uvědomit, jak naše počínání poškozuje přírodu a negativně se podepisuje i na počasí a podnebí. Modlitební spojení širokých okruhů křesťanů by snad přispělo k společnému pokání - k tolik potřebné změně vzorců myšlení a jednání.

Sucho nám dělá starosti, ale zatím nás k nějaké speciální duchovní aktivitě nevyburcovalo. Což když je v něm obsažen Boží hlas, Boží výzva k pokání, ke změně? Růst naší materiální spotřeby, ničení životodárné půdy, kontaminace vod atd. - to vše jsou procesy, které jsou naší civilizaci vlastní, avšak jsou trvale neudržitelné. Funkční příroda je úžasný Boží dar. Bohu záleží na našem vztahu k němu a nakládání s ním. Jsme připraveni slyšet Boží hlas a celými svými osobnostmi se modlit? Modlit se za celé Boží stvořitelské dílo, k němuž patří i vzácná, životodárná voda.

Jiří Nečas

 

Praha 20.8.2018

Psáno pro ET KJ