Praha, 22. a 23. 9. 2015

 

Pro Evangelický týdeník Kostnické jiskry:

 

Laudato si'

 

Letos na svatodušní neděli vydal papež František pozoruhodnou encykliku, jejíž první slova (tvořící název) citují známý refrén z Písně tvorstva, kterou oslavuje Stvořitele onen vzácný muž s přelomu 12. a 13. století, podle něhož autor encykliky přijal pro svůj pontifikát jméno. Životní postoje Sv. Františka z Assisi jsou v souladu s potřebami celého stvoření, což motivovalo papeže Jana Pavla II., že ho hned na počátku svého pontifikátu potvrdil jako patrona ekologie a ochránců životního prostředí. Letos se životní prostředí stalo hlavním tématem papežské encykliky, která se neobrací jen dovnitř katolické církve, nýbrž ke všem křesťanům, ba dokonce ke všem lidem. Její předmět se skutečně týká celého světa. Encyklika analyzuje aktuální stav životního prostředí a hledá lidský podíl na příčinách jeho krize, nicméně nezůstává u toho a jde dále. V souladu se současnými pohledy na udržitelný rozvoj si všímá hlubokých sociálních, ekonomických i politických souvislostí. A navíc obsahuje to, co v sekulárních studiích o udržitelném rozvoji nenacházíme, totiž souvislosti teologické, slovo evangelia hovořící do současné krize životního prostředí, zdůraznění moci a důležitosti lásky. Biblický pohled je pohledem naděje.

Encyklika v souladu s moderním viděním světa si všímá hlubokých souvislostí, které ve stvoření jsou a z nichž vyplývá jeho harmonie. Přirozeně od ní nelze očekávat, že přinese hotové návody k řešení problémů. Je především výzvou, výzvou k odpovědnému přístupu k životnímu prostředí, promítajícímu se i do sociální, ekonomické a politické sféry, výzvou k vzájemné spolupráci jak mezi křesťany různých vyznání, tak i za hranice křesťanských církví při péči o náš pozemský domov, výzvou k spravedlivému a odpovědnému sdílení darů, které nebeský Otec dává.

V českém překladu encyklika vyšla v září v nakladatelství Paulinky. Její čtení či studium lze doporučit všem křesťanům i dalším lidem, jimž vývoj životního prostředí není lhostejný.

 

 

Pro Českého bratra:

 

Květnová encyklika papeže Františka

 

Když se při svém zvolení papežem jezuita Jorge Mario Bergoglio volbou jména František přihlásil k odkazu Sv. Františka z Assisi, patrona ekologie, bylo zřejmé, že životní prostředí je pro něho důležitým tématem. Svou encyklikou Laudato si', kterou vydal letos na svatodušní neděli, tedy v 27. měsíci svého pontifikátu, to zřetelně potvrdil. Encyklika je psána jazykem srozumitelným i lidem žijícím mimo církev. Tento rys se projevil i u jeho první encykliky Lumen Fidei, rozpracované Benediktem XVI. V případě Laudato sii je to velice důležité, protože František se tímto dokumentem skutečně obrací i za hranice římskokatolické církve, ba dokonce i mimo křesťanské církve. Encyklika začíná refrénem Písně tvorstva, do níž své nitro promítnul onen velký muž z přelomu 12. a 13. století, po němž si její autor zvolil jméno. Zmiňuje závažné problémy životního prostředí, přičemž zdůrazňuje bohaté a hluboké vazby, které v přírodě a mezi přírodou a lidmi jsou. Encyklika tím, jak si všímá ekonomických, sociálních i politických souvislostí, koresponduje se současnými představami o udržitelném rozvoji, tím, že přidává i souvislosti teologické, jde ještě dále než ony.

Encyklika je důraznou výzvou k pokání, ke změně životních postojů a jednání. A zároveň vyzývá k spojení sil v úsilí o dobrou věc - v péči o společný domov. Díky nakladatelství Paulínky, které letos v září uvedly na trh české znění encykliky v překladu Milana Glasera, se toto prorocké slovo dostává i k českému čtenáři, nevyzbrojenému cizími jazyky či moderní sdělovací technikou. 

 

 

Papež František: Laudato si'. Buď pochválen. Encyklika o péči o společný domov. Z ital. orig. přel. Milan Glaser. 156 s. Praha, Paulínky 2015.