Adventní zamyšlení

Advent a vánoční svátky vnímá snad celá naše společnost.  A je toho hodně, aby se na vánoce nezapomínalo: Dárky a jejich pořizování, rodinná setkání, volno, prázdniny, a pro někoho i svátky Ježíšova narození, předpovězeného už starozákonními proroky. U proroka Izajáše (9,5 ČEP) čteme: Neboť se nám narodí dítě, bude nám dán syn, na jehož rameni spočine vláda a bude mu dáno jméno: "Divuplný rádce, Božský bohatýr, Otec věčnosti, Vládce pokoje."

Do dnešního složitého rozhádaného světa plného nepokojů zní jako uzdravující balzám Jeho atribut "Vládce pokoje", a možná ještě pozitivněji vnímáme označení "Kníže pokoje", jak překládají Kraličtí. K pokoji či míru patří utlumení napětí, a tedy smíření. To se tak stává součástí vánočního poselství, i když jeho dokonání je však už neoddělitelně spojeno s velikonocemi: Neboť v Kristu Bůh usmířil svět se sebou. Nepočítá lidem jejich provinění a nám uložil zvěstovat toto smíření (2.Kor.5,19); ...aby skrze něho a v něm bylo smířeno všechno, co jest, jak na zemi, tak v nebesích - protože smíření přinesla jeho oběť na kříži (Kol. 1,20).

Nedlouho před vstupem do adventního období námi otřásly pařížské události z pátku 13.11. Dnešnímu světu pokoj chybí, a přesto víme, že jeho Kníže či Vládce přemohl zlo, že násilí a teror navzdory různým zkušenostem mají jen dočasné slovo. K následování Krista patří úsilí o dobro, o smíření v tom nejširším slova smyslu. Zprávy o násilí a nenávisti v našem geopolitickém prostoru, v naší nevelké Evropě nás vedou k zamyšlení, co my, jeden každý z nás, děláme pro smíření, pro ulamování hrotů, zda je naše rozhodování a počínání motivováno láskou k Bohu a k druhým lidem. Kristus přišel, aby skrze něho bylo smířeno všechno, co jest, tedy přináší také smíření mezi lidi a přírodu. Boha nelze milovat bez dobrého zacházení s jeho dílem, s celým stvořením. Jemu na jeho díle navzdory lidskému hříchu stále záleží. A záleží mu i na našich modlitbách. A tak ve vědomí Kristova díla smíření prožívejme i letošní advent, naplněni aktivním očekáváním příchodu Knížete pokoje, Spasitele, v němž Bůh - láska sestupuje mezi nás.

Jiří Nečas

Praha 21/11/2015